Daha Az Yakıtla, Daha Temiz Bir Dünya

23 Şubat 2015 Pazartesi
Daha Az Yakıtla, Daha Temiz Bir Dünya

Temiz bir dünyanın anahtarının saygı olduğunu unutmamak gerekiyor. Saygıyla birlikte basit önlemler de uygulanırsa, daha temiz bir dünyada yaşamak veya geleceği daha renkli bir şekilde hayal etmek mümkün hale gelebilir. Bilinçsiz tercih ve kullanımlar, trafiğe çıkan motorlu taşıt sayısının artışındaki olumsuzlukları çok net bir şekilde görmemize ve yaşamamıza neden oluyor. Tüm bunları en az seviyeye indirebilmek için araç kullanırken yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor.



Araç alırken...

Kendinize yeni bir araba alırken dikkat etmeniz gereken birçok detay var. Tüm bu detayları gözden geçirirken çevreci ruhunuzu da ortaya çıkarırsanız, yaptığınız tercihler hem size hem de çevreye olumlu şekilde yansıyacaktır. Kullanım amacınıza göre seçeceğiniz yakıt türü hem tasarruf etmenizi hem de gelecek için yatırım yapmanızı sağlayacaktır. Çevreci araç kavramını aklınızdan asla çıkarmayın.

Araç bakımı ve sürüşüyle daha temiz bir dünya

Araç sürüş tekniklerinizde yapacağınız küçük değişiklikler az yakıt harcamanızı sağlayacaktır. Her geçen gün yakıt harcamalarınızın, genele vurduğunuz zaman büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz. Bu da çok daha parlak bir geleceğe doğru adım attığınızı gösterecektir. Özellikle düzenli araç bakımı, farkında olmadığınız birçok aksaklığa ve yakıt tüketimini yükselten etmenlere engel olabilir. Bu yüzden aracınızın bakımını aksatmamanız büyük önem taşıyor.

Doğru vites, doğru hız

Aracınızı kullanırken, daha az yakıtla daha bir temiz dünyaya adım atmak için ilk dikkat etmeniz gereken doğru yollarda ve hızda, doğru devirde kullanmanız. Yokuş çıkarken yapacağınız devir hatası, yakıt tüketiminizi beklenmedik şekilde arttırır. Örneğin yokuş aşağı inerken boş viteste gitmenin tasarruf ettireceğine inanılır. Bu bilgi yanlıştır. Yokuş aşağı inerken aracınızı doğru devirde kullanıp, gaz vermeden yokuşu inmeniz yakıt tasarrufu etmenizi sağlayacaktır.

Sert hareketlerden kaçının!

Agresif bir sürüş tekniği kullanmak, yakıtınızı yüzde elli daha fazla tüketecektir. Aniden frene veya gaza basmak, sert direksiyon hareketleri, arabayı yoracak hızlı hareketler yakıt tüketimini büyük oranda yükseltir. Daha iyi bir çevre için, mutlaka kontrollü ve sakin bir şekilde araba kullanmanız gerekiyor.

Havalandırma ve camlar

Camınızı ne kadar çok açarsanız, aracınızın yakıt tüketimi de o oranda yükselecektir. Hızınızı kesen camlar, daha fazla gaza basmanıza neden olduğu için, araç gittiği hızın çok daha üzerinde bir ihtiyaçta yakıt harcaması gerçekleştirecektir. Bu yüzden çok dikkatli bir şekilde havalandırma kullanmak, yakıt tüketimini dolayısıyla harcamalarınızı azaltacaktır.

Yakıt tercihi

Aracınız için en doğru yakıtı tercih etmek de yakıt tasarrufu ve temiz bir dünya döngüsü ile ilgili en önemli konulardan biri. Türkiye'nin yeni nesil akaryakıt markası GO, ENO serisi yakıtları ile hem daha az karbon salımı yapıyor hem de motorunuzun uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Doğru yakıtı bulduktan sonra burada istikrar sağlamak da oldukça önemli. Bu yüzden rotanızı GO istasyonlarına göre belirlemeyi ihmal etmeyin.

İlgili Yazılar