Daha Uzun Bir Yol İçin Sizin Tercihiniz Hangisi?

4 Nisan 2014 Cuma
Daha Uzun Bir Yol İçin Sizin Tercihiniz Hangisi?

Otomobil dünyasının en büyük tartışmalarından biri hangi yakıt türünün daha avantajlı olduğudur. Benzin mi dizel mi yoksa otogaz mı? İster birinci el olsun ister ikinci el, araç satın alırken büyük hesaplar yapılır. Yılda yapılacak ortalama kilometreler hesaplanır, benzin fiyatları, mazot fiyatları birbiriyle yarıştırılır. Bu arada LPG için otogaz dönüşüm sistemleri maliyetleri de hesaplanır çünkü bir yanda benzinli mi dizel mi kavgası yapılırken diğer yandan LPG avantajları ikisinin de önüne geçmektedir. Türkiye'de benzin fiyatlarına sürekli zam geldiğini, dizel araçların da fiyatlarının ne kadar yüksek olduğunu düşündüğümüzde, dünyanın otogaz pazarı açısından Güney Kore'den sonra 2. büyük ülkesi olduğumuza şaşırmamak lazım.

Tercih yaparken önce şunu bilmekte fayda var. Bütün yakıt türleri kendi içlerinde türlü avantajlara sahiptirler. Önemli olan hangisinin sizin işinize yaradığıdır. Yükselen akaryakıt fiyatları insanları dizel araç satın almaya iter ama hesabınızı doğru yapmazsanız dizel araç size kar ettirmek yerine para kaybettirebilir. Bir aracın benzinli modeli ile dizel modeli arasındaki fark 7 ila 15 bin TL arasında değişiyor. Bu farkın kendini amorti edebilmesi için yılda 40-50 bin kilometre arası yol yapmak gerekiyor. Eğer yıl içerisinde yaptığınız kilometre bu sayıyı geçmiyorsa yakıt masrafından kaçayım derken araca verdiğiniz fazladan para yüzünden zarar etmiş olursunuz.

Sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına gelen LPG'de ise durum tamamen farklıdır. Alternatif yakıt türleri arasında en çevreci ve en ekonomik seçenek olan otogazda, litre başına yapılan sürüş hesaplandığında fiyat avantajının ne kadar fazla olduğu görülür. Tamamen doğal bir gaz olduğu için de ne çevreye ne de insana bir zararı vardır. Yeni nesil otogaz dönüşüm sistemlerinde bulunan üst düzey güvenlik önlemleri otogaz kullanan araçları benzinli araçlardan daha güvenli hale getirmektedir. Çünkü bu sistemlerde herhangi bir gaz sızıntısında sistem kendini otomatik olarak kilitlemektedir. Ayrıca yeni nesil otogaz sistemleri performansı da benzinli araçlarla karşılaştırılabilecek düzeydedir. LPG'nin son yıllarda birçok lüks araçta da tercih edilmesiyle birlikte Türkiye'de en çok tercih edilen yakıt türünün otogaz olduğunu söylemek mümkün.

Daha uzun bir yol ve keyifli bir sürüş tecrübesi için ihtiyaçları doğru belirlemek, yakıt kampanyaları takip etmek ve buna göre karar vermek önemli. Unutmayın ki sizi ilgilendiren kısım her zaman, yakıtların imajı değil cebinize ve aracınızın performansına yansımasıdır.