Çevreci Otomobillerin Özellikleri

15 Ocak 2015 Perşembe
Çevreci Otomobillerin Özellikleri

Her geçen gün trafiğe çıkan motorlu taşıt sayısında ciddi artışlar yaşanıyor. Bilinçsiz tercihler ve kullanımlar, bu artışın olumsuz etkilerini en üst düzeyde yaşamamıza sebep olabiliyor. Motorlu taşıtların, çevreye ve buna bağlı olarak halk sağlığına olan olumsuz etkilerini minimuna indirmek adına son yıllarda yürütülen çalışmalar daha bilinçli bir kullanımın önünü açarak bu zararları azaltmayı amaçlıyor. Bu yüzden her otomobil sahibinin bilmesi gereken çeşitli faktörler göz önünde tutularak çevreci otomobiller konusunda daha fazla özelliğe hakim olunabilir. Çevreci otomobillerin aynı zamanda ekonomik otomobil anlamına geldiği de unutulmamalıdır.

Daha Az Karbon Emisyonu

Otomobillerin çevreye verdikleri en büyük zararın başında karbon emisyonu gelmektedir. Egzoz gazından açığa çıkan CO2'in havaya salımıyla birlikte artan karbon emisyon oranı, hava kirliliği konusunda son yıllarda en çok dikkat edilen ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok standartta önem verilen bir değerdir. Yanma işlemleri esnasında açığa çıkan emisyonlar toksik özellik taşımaktadır. Hem insan sağlığını hem de çevreyi olumsuz yönde etkileyen bu gazların salımı minimuma indirilmelidir. Motorlu taşıtlarda karbon salımını azaltan sistemler çevreye daha duyarlı olacak ve olumlu etkide bulunacaktır. Bunun için LPG gibi az karbon salımı sağlayan yakıtlar kullanılabilir, bu sayede hava kirliliğinin önüne geçmede bir adım atılabilir.

Yakıt tüketimiyle doğru orantılı olan emisyon değerleri, otomobillerin kullandığı yakıt miktarını da önemli bir noktaya taşımaktadır. Daha az yakıt tüketimi, daha az gaz salımı demek olduğu için yakıt tüketiminde tasarruflu olan her araç, diğerlerine göre çevreye daha duyarlı ve daha ekonomik bir konuma yükselecektir. Taşıt kullanıcısının bütçesine de olumlu bir etkide bulunacak olan düşük yakıt tüketimi, hem yakıt tasarrufu sağlayacak, hem de çevreyi ve enerjiyi korumada yardımcı olacaktır.

Plastik Malzemeler

Yeni teknolojik gelişmeler birçok iyileştirmeyi de beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi de araçlarda daha fazla ağırlık verilmeye başlanan plastik malzemeler. Taşıtların koltuk, tampon, iç giydirme, yakıt sistemi gibi bölümlerinde kullanılan plastik ve kauçuk malzemeler aracın hafiflemesine yol açarak daha az yakıt tüketiminin önünü açıyor. Konfordan ve güvenlikten ödün vermeden, incelikli düşünülmüş tasarımlar ve teknolojinin bütün imkânı kullanılarak geliştirilen plastik malzemeler, artık araçlarda kendine daha fazla yer buluyor. Daha verimli bir kullanım imkanı sunan plastiklerin kullanıldığı otomobiller, hafif olması sebebiyle daha yüksek performans sergiliyor ve bunun sonucunda sağladığı yakıt tasarrufu sayesinde de daha az CO2 salımı gerçekleşiyor.

İlgili Yazılar