Az Yakıtla Çok Yol Yapmanın İncelikleri

12 Şubat 2016 Cuma
Az Yakıtla Çok Yol Yapmanın İncelikleri

Aynı araç, aynı kilometrede farklı sürücülerle farklı miktarda yakıt harcayabilir. Çünkü kullanım şeklinize göre aracınızın harcadığı enerji, yani yakıt miktarı değişiklik gösterir. Bu da demek oluyor ki yakıt tasarrufu yapmanın incelikleri, sürüş tekniklerinde gizli. Peki, bu teknikler neler mi? İşte az yakıtla çok yol yapmanın incelikleri...

Gaz pedalı ile iyi geçinin

Araba kullanmayı öğrenirken "Gaz pedalının altında yumurta varmış gibi bas" uyarısı birçoğumuza yapılmıştır. Şimdi onu tekrar hatırlama zamanı geldi. Bu tabir doğru olduğu kadar, yakıt tasarrufu etmenizi sağlayan en önemli uyarıların başında geliyor. Yani aracı zorlamadan hızlandırmanız gerekiyor. Birden bire gazı köklemek, ciddi bir yakıt israfına neden oluyor. Hız yapmak istediğiniz zaman da aynı şekilde, kibarca gaza dokunarak, aracın kilometrede yapabileceği maksimum hıza ulaşabilirsiniz. Enjeksiyonlu otomobillerde, yokuş aşağı inerken gaza basmanıza gerek yok. Çünkü aracınız o zaman yakıt tüketmiyor. Ama kesinlikle vitesi boşa almamanız gerekiyor. Çünkü vites boşta olsa bile aracınız motora yakıt girişine devam eder ve yakıt tüketir. Bunlarla birlikte fazla hız yapmak, ani frenler, düşük devirde sürekli yol almaya çalışmak gibi saldırgan sürüşten kaçınmalısınız.

Düzenli motor bakımı

Aracınızın motor bakımını düzenli bir şekilde yaptırırsanız, yaşanacak tüm fazladan yakıt tüketimlerinin önüne geçmiş olursunuz. Özellikle yağ kontrolü eksikliği, motorda sürtünmeyi arttırıyor ve gücünü düşürüyor. Bu da aracın fazla yakıt tüketmesine neden oluyor. Lastikler, bujiler ve karbüratörün ayarı, yakıt tüketiminde tasarruf yapmanızı sağlayacak bakımların başında geliyor.

Her zaman doğru viteste ilerleyin

Vitesli araçlarda, hangi vitesin hangi amaca hizmet ettiğini hiçbir zaman unutmayın. Doğru viteste ilerlemeyi bırakmazsanız, hiçbir zaman sürprizlerle karşılaşmazsınız. Vites değiştirirken, motoru üst devirlere çıkarma ihtimaliniz var. Bunu yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Doğru viteste ilerlemenizi sağlayacak en önemli etmenler ise trafik kuralları. Eğer trafik kurallarını ihlal etmeden ve saldırgan sürüş tekniklerine başvurmadan araç kullanırsanız, otomatik olarak doğru viteste ilerler ve yakıt tüketiminde ciddi bir tasarruf sağlarsınız.

Rölantide motoru ısıtmayın

Motoru çalıştırıp hemen yola çıktığınızda ve 1 km'de yaktığınız yakıt, üç dakika rölantide çalışarak tükettiği yakıtla eşit. Bu yüzden rölantide motoru ısıtmaktan kaçınmalısınız. Özellikle soğuk havalarda, kısa mesafeler için yürümeyi tercih etmenizi öneriyoruz.

İlgili Yazılar