Çevreye Duyarlı Bir Sürücünün Bilmesi Gerekenler

1 Ocak 2015 Perşembe
Çevreye Duyarlı Bir Sürücünün Bilmesi Gerekenler

Çevreye duyarlı otomobiller, daha az yakıt tüketimi, düşük karbon emisyonları, geri dönüşümlü maddeler... Çevreye duyarlı bir kullanım için teknolojinin bize sağladığı çevreci çözümlerin yanında sürücülerin de hayata geçirebileceği birçok uygulama bulunuyor. Gerekli önlemleri alıp, kullanım alışkanlıklarında yapılacak birkaç ufak değişimle topluma ve çevreye olan fayda rahatlıkla arttırılabilir.



Araç ve Yakıt Seçimi

Aracınızı satın almadan önce özelliklerini gözden geçirin. Ne kadar yakıt ihtiyacı bulunmakta, hangi yakıt türünü kullanacaksınız, aracınıza en uygun tesisat bakımını nasıl yaptıracaksınız ve bunların bileşiminde ne kadar egzoz salımına yol açacağınızı karşılaştırmalı olarak farklı modellerle inceleyin. Günümüzde bütün araç firmaları çevreye duyarlı araç tasarımlarına yönelmekte ve buna göre modeller dizayn etmektedirler. Konforunuzdan ve güvenliğinizden ödün vermeden, kullanım amacınıza yönelik daha çevreci modeller bulmanız mümkün.

Yakıt tasarrufunun ve araçta kullanılan malzemelerin yanında, kullanacağınız yakıt türü de aracınızın hava kirliliğine olan etkisini belirleyen bir etken olacaktır. Size en uygun ve en az karbon salımına yol açacak yakıtları tercih etmeniz, sizi daha bilinçli ve duyarlı bir sürücü haline getirecektir.

Lastiklerin Düzenli Kontrolü

Lastik basıncı birçok önemli etkiye sahiptir. Eğer hava basıncı olması gereken değerin altındaysa yakıt tüketiminin artmasına sebep olacaktır. Lastiklerin hava basıncını düzenli olarak kontrol ettirmeniz yakıt tüketimini azaltıp çevreye ve bütçenize olumlu katkı sağlamanın yanında, daha iyi tutuş sergileyeceği için yol güvenliğini de arttıracaktır.

Kararında Kullanım

Aracınızın kararında kullanımı birçok farklı uygulamayı içinde barındırmaktadır. Öncelikli olarak aracınızdaki gereksiz yüklerden kurtulmanız yakıt tüketiminizi azaltacaktır. Bunun yanında klima, ses sistemleri gibi aracınızdaki sistemlerin kullanımını minimuma indirmeniz de performansın artmasına ve yakıt tüketiminin azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca aracınızı kullanma stiliniz de yakıt tüketimini ve dolayısıyla çevreye verilen zararı etkilemektedir. Ani ve sert hızlanmalar yerine daha nazik bir kullanım şekli hem tasarruf sağlamanıza olanak tanıyacak hem de daha güvenli bir sürüş keyfi yaşatacaktır.

Daha Verimli Kullanım

Aracınızı daha verimli kullanarak çevreye olan etkinizi dolaylı yoldan azaltabilirsiniz. Gideceğiniz yolları önceden planlayarak en kısa güzergahları tercih edebilir, böylece daha az bir kullanım sergileyebilirsiniz. Bunun için navigasyon sistemlerinden faydalanabileceğiniz gibi, en kestirme yolları araştırarak yola çıkmadan da öğrenebilirsiniz.

Hem yakıt tüketimini azaltacak hem de araç ömrünü uzatacak bir diğer uygulama ise motor frenlemesi kullanmaktır. Trafikte ilerlerken yavaşlamanız gerektiğinde frene basmak yerine ayağınızı gazdan çekmeniz, verimi arttırdığı gibi frenlerin aşınmasının da önüne geçerek daha uzun süreli bir kullanım sağlar.

İlgili Yazılar